Maatschappelijk begeleider nieuwkomers

Wat ga je doen?

Als maatschappelijk begeleider van nieuwkomers ondersteun je vluchtelingen die nieuw zijn in Leiderdorp. Voor hen is alles nieuw.

Aan de hand van een checklist vragen jullie samen voorzieningen aan, zoals toeslagen, regelen van een huisarts, inschrijven op scholen, verzekeringen etc. Je neemt regelmatig samen de post door en je geeft antwoord op elke vraag die zij maar kunnen hebben. 

De begeleiding gaat echter verder dan praktische zaken alleen. Samen met de maatschappelijk begeleider vindt de vluchteling de weg in zijn nieuwe woonplaats en in de Nederlandse samenleving. Ook wordt veel aandacht besteed aan het vergroten van het sociale netwerk en de zelfredzaamheid van de vluchteling, zodat zij sneller zelfstandig kunnen werken aan hun nieuwe toekomst.

De duur van de begeleiding is per gezin verschillend maar je kan rekening houden met een minimum van acht maanden. 

Wat kun je van ons verwachten?

- Prettig team onder begeleiding van een professional

- Volop mogelijkheden om meer te leren over andere culturen

- Ruimte voor je eigen ontwikkeling d.m.v. het volgen van workshops.

- Een vrijwilligerscontract bij Incluzio Leiderdorp.

Wie ben jij?

Je bent iemand die graag de handen uit de mouwen steekt en stevig in je schoenen staat. Je maakt makkelijk contact en bent nieuwsgierig naar de ander.

Verder ben je minimaal één dagdeel per week beschikbaar en heb je affiniteit met de doelgroep.

Aanmelden

Lizzy van Veen - lvveen@incluzio.nl - 06-83097594

Taalmaatjes gezocht in Leiderdorp

Wat ga je doen?

Gedurende een jaar spreek je elke week minimaal een uur af met een anderstalige (taalmaatje) om op een gezellige manier Nederlands te spreken.

Wat kun je van ons verwachten? 

-      Basistraining NT2 gegeven door 2 trainers van het Gilde

-      Ondersteuning en advies

-      2x per jaar een leuke uitgang met de organisatie

-      In een informele sfeer omgaan met andere nationaliteiten en culturen

Wie ben jij?

-      Je hebt goede kennis van de Nederlandse taal

-      Je hebt interesse in andere culturen en nationaliteiten

-      Je bent beschikbaar voor langere tijd

Aanmelden

Barbera Hermans-Groen - barbera@gildesamenspraakleiden.nl - 06-39881742

Strava art wandeling in Leiderdorp

Iedereen kent die mooie plaatjes wel in de vorm van wielrenners, dieren of zelfs de Eifeltoren die mensen hebben afgelegd met hun activitiy tracker Strava. Dit wordt Strava Art genoemd.

Nou, laatst hebben we geheel toevallig het patroon van een onderzeeboot in en om Leiderdorp gelopen. En dat is voor mij als duiker heel bijzonder. Ik heb al vele duiken gemaakt in de Noordzee op de Duitse onderzeeër U31, Zijn we al vele tochten op zoek geweest naar de vermiste Poolse helden onderzeeër Örzel, die in Vlissingen gebouwd is en hopen we stiekem nog de vermiste Nederlandse O13 te vinden. (De U31 komt uit WOI, de Örzel en O31 uit WOII)

Maar terug met de benen op de grond.

Sinds 1,5 jaar loop ik mee met de wandelgroepen Leiderdorp. (Zie https://www.facebook.com/groups/772765802926203)

Elke dinsdag en donderdagavond vertrekken we stipt op half 8 vanaf de Winkelhof, tegenover grand café Hofplein. We lopen stevig door en streven ernaar om ca 8 km per avond te lopen en bepalen met elkaar waar we heen gaan.

Deelname is gratis en nu in corona tijd lopen we in groepjes van maximaal twee en als er meer deelnemers zijn lopen de groepjes wat verder uit elkaar.

Bij deze Strava-art wandeling zijn we vanaf de Winkelhof door de wijk naar de Gallaslaan gelopen. Daarna langs de dwarswetering naar de Persant Snoep weg. Via het fietspad onder de weg door richting het benzine station aan de A4, Daar weer door het tunneltje rechtsaf door het Ghoybos naar de nieuwe elektriciteitsmast. Hier weer onder de snelweg door richting Hoogmade. Daar de doorgaande weg uit Hoogmade richting Leiderdorp gevolgd. Doorgelopen over de Does(brug) en via de lus door het tunneltje onder de weg door richting de Ruige Kade. Hier hebben we het 'nieuwe' fietspad uitgelopen tot aan de Achtenhovenweg, terug richting de A4 en Lidl. Vanuit hier over de Willem Alexanderlaan, tot vlak voor het gemeente huis. Daar het pad langs het kerkhof (Hoogmadenseweg, Munnikenweg) tot aan de Persant Snoepweg. Vanaf hier slingerend door de Houtkamp tot aan de kruising Laan van Berendrecht en Engelendaal. Vanuit daar het laatste stukje terug naar de Winkelhof. En als afsluiting de 'rookpluim in de tekening' via de Cor Gordijnsingel terug naar huis.

Heb je ook zin in een stevige wandeling, loop dan eens gezellig met ons mee.

Aanmelden

Mark Barto - zadelmaker@gmail.com
Zoom